Oké…Maar eerst koffie!

 

Heb jij ook altijd zo’n moeite om ’s ochtends op gang te komen? Draai jij je in de morgen het liefst nog even om? Zijn de maandagen extra zwaar? Gelukkig bestaat er nog zoiets als de zwarte motor waarmee je de dag doorkomt: koffie! Nou zijn we niet allemaal koffiedrinkers natuurlijk. Er is niets mis met thee, water of melk. Nee, dit verhaal is niet exclusief voor de koffiedrinkers…ook mensen die mensen kennen die koffie drinken kunnen hier wat aan hebben. Nu komt de gewetensvraag; drink jij (of de koffiedrinker die je kent) wel zuivere koffie en weet je waar het vandaan komt? Oxfam Novib helpt koffieboeren in de Democratische Republiek Congo met koffieplanten, gereedschap en materiaal. Dat is nog eens eerlijke koffie waar je wakker van wordt!

Doe mij maar een bakkie

Hoe worden de boeren in Congo dan geholpen? Oxfam Novib werkt samen met lokale partnerorganisaties om de kwantiteit, kwaliteit en marketingaanpak van de koffie te verbeteren. De Congolese boeren krijgen een basisuitrusting voor de een goede koffieproductie. Wat zit er in die basisuitrusting vraag je? Nou om te beginnen koffieplanten, want zonder hebben we geen koffie. Maar hoe gaan de koffieboeren die koffie planten, bewerken en oogsten? Goed gereedschap zorgt ervoor dat zij op een efficiënte manier de koffie kunnen produceren. Bovendien krijgen de boeren advies van experts die de boeren op weg helpen om hun producten voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen.

Koffieboompjes cadeau geven?

Koffieboompjes cadeau geven? Moet ik die dan zelf in mijn achtertuin zetten en onderhouden? Nee natuurlijk niet. Deze koffieboompjes geef je aan de koffieboeren in Congo. Zo help jij mee aan het produceren van eerlijke koffie, die jij dan weer kunt drinken! Je hoeft geen koffiedik te kunnen kijken om te weten dat dit cadeau een mooie toekomst brengt.

 

Blije koffie

Van koffie worden de mensen in Congo blij! Koffie geeft energie, inkomen en brengt de gemeenschap nader tot elkaar. Zo wordt een door een burgeroorlog verscheurde gemeenschap beetje bij beetje weer samengebracht met behulp van eerlijke koffieproductie. De boeren zijn er trots op! Zo trots en blij dat ze zingend om de koffieboompjes heen dansen.

 

Van de opbrengst kunnen de Congolezen hun kinderen naar school sturen. Zo verbeteren ze hun levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, nu en in de toekomst. Wie wordt daar nou niet blij van?

 

 

Wist je dat?

Het samen planten van koffie en bananen is goed voor beide gewassen én voor de vruchtbaarheid van de grond! Een leuk weetje om te delen bij de koffiemachine, zie je jouw collegae ook nog eens.

 

Ook een fan van eerlijke koffie? Geef dan koffieboompjes cadeau!